Tilbage

Fremskudt demensbolig

Ny boligform på vej i Tønder Kommune

Ny boligform afprøves i Tønder

I forbindelse med demensprojektet, Fælles om demens, demensvenlighed er menneskelighed i Tønder Kommune, er der ved at blive udviklet en ny boligtype. 

Her skal det være muligt for mennesker med demenssygdom at flytte ind tidligt i deres sygdomsforløb, således at de kan lære sine nye omgivelser at kende, sætte sit eget præg på stedet og få opbygget gode vaner og rutiner. 

Tættere på et aktivt og socialt hverdagsliv

Der kan være fordele ved at flytte ind mod centrum, hvor der ofte er bedre mulighed for at deltage i aktiviteter, sociale fællesskaber og hverdagsopgaver, som fx selv at foretage sine indkøb. 

Bolig for resten af livet

Den nye boligtype ligger i umiddelbar nærhed af plejecentre. Det gør den nye boligtype til en mere holdbar løsning for mennesker, der lever med demens, som er en progredierende sygdom, dvs. at symptomer ved sygdommen på sigt vil påvirke personen, således at der vil være øget behov for støtte og omsorg.

Centrene kan tilbyde demensvenlige aktiviteter i trygge omgivelser, tilpasset forskellige individuelle behov og interesser. 

Tryghed og nærhed til pleje og omsorg

I den nye boligtype, vil der være plejepersonale tæt på, som varetager pleje og omsorgsopgaverne. Det vil styrke personens tilknytning til centeret allerede tidligt i sygdomsforløbet, og være med at skabe en tryghed ved, at hjælpen er kendt og altid er tæt på. 

På den måde vil plejepersonalet have lettere ved på sigt at tilbyde hjælp og støtte, som er målrettet den enkeltes individuelle ønsker og behov, fordi de har lært personen at kende, da vedkommende stadig kunne give udtryk for, hvad der betyder noget. 

Nogen at dele ansvaret med

Demens rammer ofte dobbelt, da pårørende ofte står med et stort ansvar. Med den nye boligform, er hjælpen og støtten tættere på, også for pårørende. Pårørende vil opleve mere fleksibilitet i hjælpen, og have lettere ved at blive aflastet. 

 

Den nye boligform er i øjeblikket ved at blive afprøvet, og erfaringer herfra vil bidrage til udviklingen af nye boligformer i Tønder Kommune.