Der kan være behov for at pårørende, til mennesker med demens, bliver aflastet. Formålet kan enten være, at den pårørende har specifikke ærinder, eller har brug for at være fri fra ansvaret for den demensramte i en afgrænset periode. Der findes forskellige muligheder for demensaflastning.
Aflastningsmuligheder
Frivillig aflastning af pårørende til demensramte
Der tilbydes aflastning af pårørende til personer med demens, hvor demensaflasteren tilbyder at være sammen med personen med demens, og pårørende kan være fri til at lave andre ting.
Demensaflasteren komme nogle timer i hjemmet, efter aftale i fra gang til gang. Demensaflastere får ingen løn, og har selvfølgelig tavshedspligt.
Tilgængelighed: Frivillig demensaflastning er tilgængelig i hele kommunen, men kan være begrænset af antallet af frivillige i ordningen.
Visitationskrav: Det kræver ingen visitation at deltage i ordningen.
Tilmelding: Er du interesseret i at høre mere om muligheden for at få en frivillig demensaflastning, tag kontakt til den lokale demenstovholder i ældresagen eller Røde kors i dit område.
Toftlund - Agerskov
Ældresagen
Annegrethe Rasmussen
Tlf. 61 70 68 77
E-mail mail@ahrasmussen.dk
Holger Lykke Sørensen
Tlf. 74 83 23 29 / 29 65 37 62
Mail: julius1949@hotmail.com
Tønder - Højer
Ældresagen
Inger Marie Poulsen
Tlf. 74 72 20 25
Mail: ingermpoulsen@privat.tele.dk
Tønder
Røde Kors
Anne Kirstine Thomsen
Tlf: 24253947
Mail: anne.kirstine@bbsyd.dk
Højer:
Røde Kors
Marianne Nielsen
Tlf: 50447616
Mail: Blocknielsen@gmail.com
Løgumkloster, Bredebro og Skærbæk
Ældresagen
Elin Andersen
E-mail elinmogens1@gmail.com
Tlf. 24 21 00 57
Bredebro
Røde Kors
Lis Andersen
Tlf: 42199410
Mail: Lisfinn.andersen@gmail.com
Kommunal aflastning
Hjemmepleje tilbyder demensaflastning i eget hjem, hvor en medarbejder fra hjemmeplejen er sammen med den demensramte. Kommunal aflastning er muligt i situationer, hvor den demensramte ikke kan være alene, og hvor den pårørende har et ærinde, og derfor ikke kan være sammen med den demensramte.
Tilgængelighed: Demensaflastning med medarbejder fra hjemmepleje er tilgængelig i hele kommunen.
Visitationskrav: Det kræver visitation at få demensaflastning.
Tilmelding: Har du behov for demensaflastning, tag kontakt til hjemmepleje, demenskoordinator eller visitation.
Dagcenter tilbydes borgere, der har brug for et aktivitetstilbud uden for hjemmet, det kan være fordi den demensramte trænger til afveksling, og fordi den pårørende, har brug for at blive aflastet i en periode.
Der er mulighed for at vælge, hvilket aflastningstilbud man ønsker at benytte på de forskellige plejecentre, men det foretrækkes oftest at anvende det nærmeste tilbud.
Tilgængelighed: På udvalgte plejecentre tilbydes almene pladser, mens det på to af kommunens plejecentre er demensdagcenter, på henholdsvis Richtsens plejecenter i Tønder og Plejecenter Toftegården i Toftlund.
Visitation: Det kræver visitation at komme i dagcenter.
Tilmelding: Er du interesseret i at komme i dagcenter, tag kontakt til hjemmepleje, demenskoordinator eller visitation.
Der kan være behov for kortere ophold på et plejecenter, når man lever med en demenssygdom. Behovet kan opstå i forbindelse med relateret sygdom, hvor der er brug for ekstra støtte til at blive rask. Andre årsager kan være, at pårørende har brug for at blive aflastet og få en pause fra det fulde ansvar for den demensramte. Der findes forskellige typer af ophold.
- Midlertidige ophold: enkeltstående ophold, fx i forbindelse med at komme sig efter sygdom, eller i forbindelse med særlige situationer.
- Intervalophold: tilbagevendende ophold, hvor der laves aftale om ophold med en fast frekvens.
Tilgængelighed: Midlertidige ophold er tilgængelige flere steder i kommunen, på udvalgte plejecentre. Det kan være begrænset af, hvor der aktuelt er plads.
Visitation: Det kræver visitation at komme på midlertidig ophold.
Tilmelding: Er du interesseret i at komme på midlertidige ophold, tag kontakt til hjemmepleje, demenskoordinator eller visitation.
Korttidscentre kan anvendes i situationer, hvor der er behov at være på ophold, for at komme sig og genoptræne for at blive rask efter fx sygdom eller operation.
Tilgængelighed: Der er to korttidscentre i Tønder Kommune.
Visitation: Det kræver visitation at komme på korttidscenter og sker ofte i forbindelse med et sygdomsforløb.
Tilmelding: Det er ofte sundhedsfagligt personale, der vurderer om der er mulighed og behov for en plads på et korttidscenter.