Projekt Fælles om demens - Demensvenlighed er menneskelighed i Tønder Kommune
Projektet er udviklet på baggrund af et behov for at udvikle demensindsatsen i Tønder Kommune og med et ønske om at skabe et mere demensvenligt samfund. Der er arbejdet i tre spor:
Spor 1: Tidligere opsporing,
Spor 2: Demensvenlige aktiviteter,
Spor 3: Demensvenlige ældreboliger, med integreret pleje.
Projektet er et udviklingsprojekt, hvor der har været stor inddragelse af mennesker med demens, pårørende, fagprofessionelle, som arbejder med demens og personer med demens, praktiserende læge, ældrepsykiatrien og civilsamfundsaktører.
Projektet har været opdelt i forskellige faser, for at sikre en god proces.
1. fase: Desk research
2. fase: Empiriindsamling/indsamling af indsigter
3. fase: Workshop
4. fase: Prototyper
5 fase: Prøvehandlinger
6. fase: Afslutning
I projektet udvikles koncepter og indsatser på baggrund af den indsamlede viden og erfaringer, samt ide generering, der er sket. Indsatserne afprøves i en vis udstrækning, for at gøre det muligt at kvalificere værdien af indsatsen, med henblik på at udvide indsatsen og implementere i dele eller hele kommunen.
I projektet er følgende koncepter udviklet:
- Demens navigatoren
- Demensomsorgscentre
- Fremskudt demensbolig
Læs mere om koncepterne nedenfor.
Projektet er forløbet i i år 2022 -2023 og er støttet af Socialstyrelsen.
Projektet har haft en projektleder tilknyttet og er udviklet i samarbejde med konsulenthus Public Intelligence.
Platform, hvor det er muligt at få afklaring på ens situation. Det kan være alt fra mistanke om demens, til spørgsmål om hjælpemidler.
Demensindsats i dit lokalområde. Her er der i højere grad fokus på samarbejde med civilsamfundsaktører og på at øge muligheder for aktivitetstilbud.
Fremskudte demensboliger er et forsøg på at ældreboliger også kan blive relevante for mennesker med demens.
Fremskudt demensbolig ligger i umiddelbar forlængelse af plejecentre i kommunen. Her er der mulighed for at få integreret pleje, dvs. at plejepersonale fra plejecenteret, kan varetage pleje og omsorgsopgaver, således at demensramt og personale lærer hinanden at kende tidligt i sygdomsforløbet og det er muligt at deltage i aktiviteter og få sin gang på plejecenteret.
Fremskudt demensbolig, afprøves i projektet, men forventes ikke, at blive implementeret umiddelbart efterfølgende. Erfaringer skal inspirere til, hvordan vi kan arbejde videre med udvikling af boliger og services fremadrettet.